در دوران براکت ارتودنسی چه غذایی نباید بخوریم؟
دوران براکت ارتودنسی در دهان دارید، باید تغییراتی در برنامه غذایی خود ایجاد کنید. این تغییر رژیم غذایی مطلقاً به معنی ممنوعیت خوراکیهای خوشمزه نیست بلکه در بسیاری از موارد شیوه خوردن را باید تغییر دهید.
ممنوعیت غذایی در مدت درمان ارتودنسی با براکت
- خوراکی های ترد و سفت – هر چیزی که باید گاز بزنید مانند سیب یا هویح کامل یا هر چیز تردی مانند چیپس، نباید در صورتی که براکت در دهان دارید مصرف کنید چرا که باعث آسیب دیدن سیم یا سایر بخشهای آن میشوند.
- خوراکیهای چسبنده – خوراکیهای چسبنده و کشی مانند کارامل، شکلات کشی، پاستیل و آدامس ممکن است باعث کشیده شدن سیم یا نگینهای براکت شده و آن را بشکنند یا خم کنند یا بین قطعات آن گیر کنند.
- خوراکیهای جویدنی – نانهای متراکم یا پیتزا که خیلی جویدنی هستند یا تهدیگ ممکن است به براکت آسیب برسانند حتی اگر خیلی نرم باشند.
جایگزینهای مناسب
در کنار ممنوعیتهای غذایی، برخی گزینه های پیشنهادی به عنوان جایگزین ارائه میشود که برخی از آنها به صورت زیر است:
به جای مصرف غلات صبحانه شیرین و ترد، خوراک جو را امتحان کنید. اگر میخواهید برای صبحانه آن را مصرف کنید میتوانید مقداری عسل یا شیره به آن اضافه کنید.
به جای مصرف میوه ها و سبزیجات خام سفت مانند هویج و کرفس، سبزیجات یا میوه های نرمتر استفاده کنید یا آنها را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید. لازم نیست مصرف این مواد غذایی مفید و مغذی را به طور کامل کنار بگذارید، بلکه تنها کافی است اقداماتی برای نرمتر کردن آنها انجام دهید.
به جای مصرف شکلات کشی و کارامل، ماست یخ زده مصرف کنید. اگر به دنبال میان وعده خوشمزه هستید بدون این که آسیبی به براکت شما وارد کند، میتوانید ماست یخ زده یا بستنی را امتحان کنید.
به جای مصرف خوراکیهای ترد و جویدنی مانند پیتزا، ساندویچ پنیر را امتحان کنید. تراکم خمیر ترد پیتزا ممکن است فشار زیادی به سیم براکت وارد کند. برای ارضاء میل به پیتزا میتوانید ساندویچ پنیر را نان نرم را امتخان کنید. اما نباید نان ساندویچ را زیاد گریل کنید که تست و ترد شود چون در این صورت با همان مشکل مواجه خواهید شد.
اهمیت رژیم غذایی در دوران براکت ارتودنسی
به خاطر داشته باشید هر گونه آسیبی که به سیستم براکت وارد شود، منجر به طولانیتر شدن دوره درمان میشود. در صورت در آمدن سیم ارتودنسی یا خم شدن آن یا آسیب دیدن هر یک از قطعات سیستم براکت فرایند درمان متوقف شده و باید به ارتودنتیست مراجعه کنید تا مشکل را برطرف نماید. همین وقفه ای که در طی درمان اتفاق میافتد از طرفی باعث توقف اعمال نیرو به دندانها و پیشرفت درمان شده و از طرفی دیگر باعث میشود دندانها به موقعیت پیشین حرکت کنند بنابراین نه تنها پیشرفتی در درمان صورت نمیگیرد بلکه حتی پسرفت اتفاق خواهد افتاد. هر چه دفعات اتفاق بیشتر باشد طول دوره درمان طولانیتر خواهد شد. به همین علت پایبندی به دستورات ارتودنتیست و رعایت رژیم غذایی و بهداشت دهان اهمیت زیادی دارد.